Pensioen regelen?

Bij Ebus & Hutjens is dat mogelijk

Pensioen regelen?

Bij Ebus & Hutjens is dat mogelijk

Persoonlijk

Persoonlijk

Wij willen al onze relaties persoonlijk leren kennen en zeer zeker niet het gevoel geven dat zij een nummer zijn.

Betrokken

Betrokken

Wij nemen tijdens ieder contactmoment ruim de tijd voor elke klant om zo op de hoogte te zijn van alle belangrijke ontwikkelingen die bij de klant spelen.

Dichtbij

Dichtbij

Wij staan altijd klaar voor onze klanten. Wij bieden service op maat aan en staan altijd klaar voor de klant. Of dit nou via een e-mail, telefoontje of appje is of gewoon bij ons op kantoor.

Uitleg over het pensioenstelsel

Pensioenstelsel: drie pijlers

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. Hierin spelen zowel de overheid, uw werkgever als uzelf een rol:

Pijler 1: Algemene Ouderdomswet (AOW)

De eerste pijler wordt gevormd door de AOW: uw basispensioen van de overheid. Voor elk jaar dat u in Nederland woont of werkt, bouwt u 2% AOW op. Het moment waarop iemand AOW gaat ontvangen, was oorspronkelijk 65 jaar. Dit verschilt nu per persoon omdat de AOW-leeftijd in stapjes omhooggaat

Klik hier om uw pensioenleeftijd te berekenen. 

 

Pijler 2: Pensioen via uw werkgever

Uw AOW wordt aangevuld met een pensioen via uw werkgever. Veel werkgevers zijn aangesloten bij een bedrijfstak- ondernemings- of beroepspensioenfonds. Bij een bedrijfstakpensioenfonds is er voor de gehele sector een collectieve pensioenregeling afgesproken. Soms heeft een werkgever het pensioen ondergebracht bij een verzekeraar. Niet alle werkgevers hebben een pensioenregeling getroffen voor hun personeel. Soms stelt een werkgever een budget beschikbaar waarmee de werknemer zelf het pensioen moet organiseren.

Pijler 3: Aanvullend sparen

Het AOW-pensioen en pensioen via uw werkgever zorgen samen lang niet altijd voor een goed pensioen. Daarom is het raadzaam zelf bij te sparen. Voor meer informatie, neem contact op met onze pensioenspecialist in Venlo!

Voor het berekenen van uw lijfrente jaarruimte klik hier.  

Pensioen regelen

Ik ga bijna met pensioen

Besluit u om over een tijdje minder te gaan werken of helemaal te stoppen met werken? Dan is het van belang dat u keuzes gaat maken met betrekking tot uw pensioen. Op Mijnpensioenoverzicht.nl ziet u in één overzicht op welke leeftijd u welk pensioenbedrag gaat ontvangen als u daar zelf niets aan verandert. U kunt er echter voor kiezen om zaken anders te regelen.

De laatste jaren zijn veel wijzigingen doorgevoerd in pensioenregelingen. Check daarom regelmatig uw gegevens op Mijnpensioenoverzicht.nl en bij uw pensioenuitvoerder(s).

Heeft u vragen neem dan contact met ons op. Wij als pensioenadviseur in groot Venlo helpen uw graag!

wil wat extra’s doen voor later

Naast het pensioen dat je opbouwt via je werkgever en het bedrag dat jij aan AOW ontvangt, kan het verstandig zijn om zelf extra bij te sparen voor je pensioen. Dat geldt ook als je zelfstandig ondernemer bent en je niet deelneemt of kunt deelnemen aan een pensioenregeling.

Belastingdienst betaalt mee
Tot op bepaalde hoogte betaalt de belastingdienst mee aan jouw pensioen. Die exacte hoogte wordt je jaarruimte genoemd. Binnen jouw jaarruimte mag je sparen via je brutosalaris. Inkomstenbelasting betaal je in dat geval pas na je pensioen met als voordeel: een veel lager belastingpercentage.   

Zelf of via je werkgever bijsparen?
Extra sparen voor je pensioen kan in de meeste gevallen via het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar van je werkgever. Zowel het pensioenfonds als de verzekeraar waar jouw werkgever je pensioen heeft ondergebracht, bieden een mogelijkheid om fiscaal vriendelijk extra te sparen.

Je bent echter niet gebonden aan die verzekeraar. Het vergelijken van pensioenverzekeraars kan je duizenden euro’s aan extra pensioen opleveren. Ook wij kunnen een dergelijke vergelijking voor je maken. Informeer naar de mogelijkheden bij ons. 

Vroeger was een eigen huis één van de belangrijkste zekerheden voor je toekomst. Inmiddels ontvangt iedereen AOW, bijna iedereen pensioen via de werkgever en kun je fiscaal vriendelijk je pensioen aanvullen. Maar wat als je eerder wilt stoppen met werken? Dat is mogelijk, mits je voldoende zelf spaart. Of door je hypotheek af te lossen. Onze pensioenadviseur kan u daarbij verder helpen door het maken van een financieel plan.

Na pensioen leeftijd?

Fiscaal voordeel: pas ná pensioenleeftijd
Nederland kent goede mogelijkheden om fiscaal vriendelijk bij te sparen. Het fiscale voordeel ervaar je echter pas nadat je de wettelijk bepaalde pensioenleeftijd bereikt hebt. Op dat moment wordt er belasting geheven over jouw pensioengeld. Die belasting is lager dan wanneer je nog aan het werk bent.

Eerder stoppen? Zelf sparen!
Als je eerder wilt stoppen met werken, heb je daarvoor een extra spaarpot nodig. Die spaarpot kan bestaan uit eigen geld op een eigen spaar- of beleggingsrekening of uit een afgeloste hypotheek.

Huis gebruiken voor pensioen?
Een andere optie is het aflossen van je hypotheek. Door je hypotheek af te lossen, mijd je de vermogensrendementsheffing. Het geld dat je gebruikt voor het aflossen staat ten slotte niet langer op je spaarrekening. 

Nadeel is wel dat jouw geld na het aflossen ‘vastzit’ in je huis. Ofwel: je moet eerst verhuizen naar een goedkoper huis, naar een huurwoning of een nieuwe hypotheek sluiten, om je pensioengeld te kunnen ontvangen. 

Een goede inventarisatie van je wensen en mogelijkheden is essentieel. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Als financieel planner kan Ebus Hutjens Insurance u helpen bij het maken van de juiste keuzes.

We zullen de mythe direct ontkrachten: er bestaat geen standaard pensioengat. Zo’n gat creëer je zelf en is afhankelijk van je eigen pensioenwens. Een pensioengat is het verschil tussen wat jij gedurende je werkende leven spaart en wat je vanaf je pensioen nodig hebt om ‘ontspannen’ te kunnen leven.

Ontspannen leven

Wat is ontspannen leven?
Wil jij je na je pensioen terugtrekken in een riante vrijstaande villa aan de kust, dan is de kans groot dat je een pensioengat hebt. Ben je tevreden met een klein stadsappartement dan is de kans op een pensioengat aanzienlijk kleiner.

Factoren die een pensioengat veroorzaken
Een pensioengat is niet alleen afhankelijk van jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld werkloos raken waardoor je tijdelijk geen pensioen opbouwt. Dit zorgt namelijk ook voor een pensioengat.

Factoren die bepalen of jij een pensioengat hebt, zijn bijvoorbeeld:

  • Jouw persoonlijke wens
  • Eerder willen stoppen met werken
  • Periode van parttime werken
  • Periode van werkloosheid
  • Periode van arbeidsongeschiktheid
  • Werken in het buitenland
  • Tegenvallende beleggingsresultaten
  • Beperkingen door je pensioenfonds
  • Echtscheiding

Pensioen: afhankelijk van jouw wensen
Hoeveel extra jij moet sparen voor je pensioen, is compleet afhankelijk van jouw uitgaven na je pensioenleeftijd. Vooraf is het daarom belangrijk te weten wat je totaal spaart en welk pensioen je daar, naar verwachting, van zult overhouden

Jouw wensen doornemen en mogelijkheden bespreken om je pensioen aan te vullen. Maak met onze financieel planner (Leon Hutjens) een afspraak.

Zijn er vragen? Neem gerust contact op!

Contact

Pepijnstraat 56
5921 HN Venlo-Blerick

Tel. : 077-20 43 400
Email: info@ebus-hutjens.nl

Openingstijden: ma-vrij 09.00-17.00 uur


Ebus Hutjens Insurance